Πολιστισμός

Ιστορία της Τήνου

Υπάρχουν 2 εκδοχές για το όνομα της Τήνου. Η πρώτη ,ότι πήρε το όνομα της απο τον πρώτο οικιστή του νησιού και η δεύτερη την θέλει να προέρχεται απο τη φοινικική λέξη "TANNOTH" , η οποία σημαίνει φίδι. Στην αρχαιότητα ήταν επίσης γνωστή στους Έλληνες με το όνομα Οφιούσα , λόγω της πληθώρας φιδιών καθώς και Υδρούσα , λόγω των πολλών νερών που είχε.
 
Διαβάστε περισσότερα: Τήνος

 

Πολιτισμός

Ιστορία
 
Θεμελιωτής του Ναυπλίου (=ναυτική πόλη) φέρεται ο ομώνυμος μυθικός ήρωας, πατέρας του Παλαμήδη. Το Ναύπλιο έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλες τις φάσεις της Ελληνικής Ιστορίας, από τα μυθικά χρόνια έως σήμερα.
Διαβάστε περισσότερα: Ναύπλιο

Πολιτισμός

Ιστορία

Η Κως είναι ένα πλούσιο σε ιστορικά μνημεία νησί και παρουσιάζει αξιόλογο αρχαιολογικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Το νησί κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς χρόνους. Αποικίστηκε αρχικά από τους Κάρες και στους ιστορικούς χρόνους δέχτηκε Δωριείς από την Αργολίδα.
Διαβάστε περισσότερα: Κως

 
 
Πολιτισμός
 
Ιστορία
Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη μακρά ιστορική της πορεία βρέθηκε υπό την κατοχή διάφορων λαών και απετέλεσε τόπο πολιτισμικής σύγκλισης πολλών εθνοτήτων.
Διαβάστε περισσότερα: Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός

Ιστορία Σαντορίνης

Η ύπαρξη των  αρχαιολογικών ευρημάτων στο Ακρωτήρι, , καταδεικνύουν ότι πριν από την έκρηξη, υπήρξε μια αναπτυγμένη και πιθανώς ολιγαρχική ζωή στη Σαντορίνη, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την ανθρώπινη παρουσία στο νησί πριν από την εποχή του χαλκού.
Διαβάστε περισσότερα: Σαντορίνη

Πολιτισμός

Ιστορία της Μυτιλήνης

Η Μυτιλήνη ή Λέσβος πήρε το όνομά της από τον γιο του Λαπίθου, Λέσβο, που παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά Μάκαρα, Μήθυμνα. Η Λέσβος κατοικήθηκε αρχικά από τους Πελασγούς, τους Λέλεγες και από τους Αχαιούς με αρχηγό τον γιο του Ορέστη, Πενθίλο.
Διαβάστε περισσότερα: Μυτιλήνη

Πολιτισμός

Ιστορία Κρήτης

Η προέλευση της λέξης Κρήτη δεν έχει καθορισθεί με βεβαιότητα. Υπάρχουν διάφορες αντικρουόμενες ετυμολογίες, κατά τις οποίες μία από τις Εσπερίδες ονομαζόταν Κρήτη, όπως Κρήτη ονομαζόταν και η σύζυγος του βασιλιά Μίνωα, καθώς και μία από τις νύμφες που παντρεύτηκε ο Δίας Άμμων.
Διαβάστε περισσότερα: Κρήτη

Πολιτισμός

Ιστορία Δελφών

Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου. Τα παλαιότερα ευρήματα στην περιοχή των Δελφών χρονολογούνται στην νεολιθική εποχή (περ. 4.000 π.Χ).
Διαβάστε περισσότερα: Δελφοί

 

Πολιτισμός

Ιστορία Ρόδου

 

Το νησί κατοικήθηκε στα τέλη της Νεολιθικής περιόδου (4000 π.Χ.). Το 408 π.Χ. οι τρεις μεγάλες πόλεις του νησιού, Ιαλυσός, Κάμιρος και Λίνδος, ίδρυσαν την πόλη της Ρόδου. Οι τρεις αιώνες που ακολούθησαν αποτέλεσαν την «χρυσή περίοδο» της Ρόδου.
Διαβάστε περισσότερα: Ρόδος

Πολιτισμός:

Ιστορία

Ο κλασικός μύθος θέλει τους Γίγαντες, που εξόντωσε ο Ηρακλής κατά τη Γιγαντομαχία, θαμμένους κάτω από τους επιβλητικούς βραχώδεις σχηματισμούς της Μυκόνου. To όνομά της φαίνεται να δηλώνει το "σωρό λίθων" ή τον "πετρώδη τόπο".
Διαβάστε περισσότερα: Μύκονος

Πολιτισμός

Ιστορία

Η Καλαμπάκα είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο από τα περίφημα μοναστήρια που είναι κτισμένα στις κορυφές των βράχων των Μετεώρων και βρίσκονται ανατολικά και βόρειά της. Το αρχαίο όνομα της πόλης ήταν Αιγίνιον. Έτσι μνημονεύεται στα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας της θέσης της.
Διαβάστε περισσότερα: Καλαμπάκα

 

Πολιτισμός

Ιστορία Βόλου

Η περιοχή του Βόλου, η αρχαία Μαγνησία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες περιοχές που κατοικήθηκαν στον ελλαδικό χώρο. Οι οικισμοί που ανακαλύφθηκαν στα κοντινά χωριά Σέσκλο και Διμήνι χρονολογούνται από την 7η χιλιετία π.Χ., ενώ η πολιτισμική παρουσία στον χώρο συνεχίζεται αδιάκοπη μέχρι σήμερα.
 
Διαβάστε περισσότερα: Βόλος

 

Πολιτισμός

Ιστορία Πάτρας

H αρχαία Πάτρα είχε σαν πυρήνα την Αρόη. Ο Πατρεύς, Αχαιός από τη Σπάρτη, επειδή δεν ήθελε να υποστεί τις συνέπειες της κατάκτησης της πόλης του από τους Δωριείς, ήρθε επικεφαλής αποίκων (οικιστής) στην περιοχή της Αρόης και κατάφερε να διώξει τους  Ιωνες κατοίκους.
Διαβάστε περισσότερα: Πάτρα

Πολιτισμός

Ιστορία Μεσσηνίας

Ο Λέλεγας, πρόγονος των κατοίκων της Λακωνίας, αναφέρεται ως γενάρχης και των πρώτων κατοίκων της Μεσσηνίας, η κατοίκηση στην οποία ανάγεται τουλάχιστον στα τελευταία Χρόνια της Εποχής του Λίθου (γύρω στα3000 π.χ.). Οι Αχαιοί βρέθηκαν στην περιοχή γύρω στα 1600 π.Χ. οι οποίοι πρέρχονταν από τη Θεσσαλία.
Διαβάστε περισσότερα: Μεσσηνία

 

Πολιτισμός

Ιστορία

Τα Ιωάννινα γνωστά και ως Γιάννενα ή Γιάννινα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νομούΙωαννίνων και της Ηπείρου. Οι πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή των Ιωαννίνων εντοπίζονται από την Παλαιολιθική Εποχή (πριν 38.000 χρόνια). Αυτό έχει αποδειχθεί από τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στο σπήλαιο της Καστρίτσας.
Διαβάστε περισσότερα: Ιωάννινα

Πολιτισμός

Ιστορία Αλεξανδρούπολης

Στο νοτιοανατολικό άκρο της Δυτικής Θράκης παρουσιάζεται ανθρώπινη κατοίκηση από τα νεολιθικά χρόνια (4500-3000 π.Χ.). Στην Εποχή του Χαλκού (3000-1050 π.Χ.) δεν υπάρχουν και πολλές ενδείξεις ενεργής συμμετοχής της πόλης. Στη Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (1050-650 π.Χ.) εμφανίζονται τα διάφορα θρακικά φύλα και εγκαθίστανται σε ορεινά και σπανιότερα σε πεδινά σημεία.
Διαβάστε περισσότερα: Αλεξανδρούπολη

Πολιτισμός

Ιστορία Λευκάδας

«Λευκάς πέτρα» ή «Λευκάς άκρα» ονομάστηκε αρχικά το νοτιότερο άκρο του νησιού, ο σημερινός Λευκάτας. Από τη λ. Λευκάς σχηματίστηκε το επίθετο Λευκάτης και δωρικά Λευκάτας, που σήμαινε τον κύριο της Λευκάδος πέτρας και δόθηκε στον Απόλλωνα, τον κύριο του ακρωτηρίου.
Διαβάστε περισσότερα: Λευκάδα