Πολιτισμός

Ιστορία Δελφών

Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου. Τα παλαιότερα ευρήματα στην περιοχή των Δελφών χρονολογούνται στην νεολιθική εποχή (περ. 4.000 π.Χ).
Στο χώρο όπου αργότερα  αναπτύχθηκε το Ιερό του Απόλλωνα  προϋπήρχε οικισμός και νεκροταφείο της μυκηναϊκής περιόδου. Με το Ιερό συνδέεται ο θεσμός της Αμφικτυονίας, ομοσπονδία από 12 έθνη της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, που αποτελούσε αρχικά Θρησκευτική και αργότερα Πολιτική Ένωση. Το Ιερό μεγάλωσε σε έκταση, αύξησε την επιρροή του, και αναδιοργάνωσε τα Πύθια, τους δεύτερους σε σημασία πανελλήνιους αγώνες  μετά τους Ολυμπιακούς. Η μεγάλη ακμή του Δελφικού Μαντείου σημειώθηκε μεταξύ 6ου και 4ου αιώνα π.Χ. Οι χρησμοί του μαντείου των Δελφών θεωρούνταν οι πιο αξιόπιστοι. Εκφράζονταν από τη Πυθία, και δίνονταν στους ενδιαφερόμενους από τους ιερείς του Απόλλωνα σε μορφή στίχων. Το Μαντείο συμβουλεύονταν πόλεις, ηγεμόνες και απλοί άνθρωποι οι οποίοι αφιέρωναν στον Απόλλωνα λαμπρά αναθήματα. Στην περίοδο της Ρωμαϊκής κυριαρχίας (μετά το 168 π.Χ)  άλλοτε ευνοήθηκαν και άλλοτε λεηλατήθηκαν, όπως από τον Σύλλα και τον Νέρωνα. Μία από τις συνέπειες του φιλοσοφικού κινήματος του ορθολογισμού, στον 3ο αιώνα π.Χ, ήταν η παρακμή του Μαντείου. Ωστόσο, το τυπικό της προφητικής διαδικασίας παρέμενε αναλλοίωτο εώς το 2ο αιώνα μ.Χ.

     

 

 

Μουσεία στη περιοχή των Δελφών

 

Α. Αρχαιολογικό μουσείο Δελφών.

     Τηλ. Επικοινωνίας: 22650 82312-3

 

 

Β. Μουσείο Σικελιανού
    Τηλ.επικοινωνίας: 22650 82175

 

 

Αρχαιολογικοί χώροι

 

Α. Αρχαιολογικός χώρος Δελφών

 

Προτεινόμενα Ξενοδοχεία

Τηλ. Επικοινωνίας: Moel Travel and Conferences 2106203614

 

Παραδοσιακά εδέσματα 

Στους Δελφούς υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες με πανοραμική θέα για να απολαύσετε γεύσεις ελληνικής κουζίνας.

 

Προτάσεις

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν σε συνδυασμό με τη διανομή τους στους Δελφούς βόλτες στην κοντινή περιοχή. Τον χειμώνα ο Παρνασσός προσφέρεται για οπτική απόλαυση και χειμερινά σπορ. Ο δρυμός του Παρνασσού και ο Πλειστός ποταμός γοητεύουν τον επισκέπτη. Κοντά στους Δελφούς, σε απόσταση ενός τετάρτου, βρίσκονται οι παραθαλάσσιες πόλεις “Ιτέα” και “Γαλαξίδι”, καθώς και η ορεινή “Αράχωβα”.

1   2

3   4

 1. Δελφοί
 2. Ιτέα
 3. Γαλαξίδι
 4. Αράχωβα             

      

Συνεδριακά κέντρα

Τηλ. Επικοινωνίας: Moel Travel and Conferences 2106203614