Πολιτισμός
Ιστορία
Η Καλαμπάκα είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο από τα περίφημα μοναστήρια που είναι κτισμένα στις κορυφές των βράχων των Μετεώρων και βρίσκονται ανατολικά και βόρειά της. Το αρχαίο όνομα της πόλης ήταν Αιγίνιον. Έτσι μνημονεύεται στα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας της θέσης της.
Το όνομα Αιγίνιον μαρτυρείται από εντοιχισμένη επιγραφή που βρίσκεται στον ανατολικό τμήμα της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Στις αρχές του 10ουαιώνα (901-907) η σημερινή Καλαμπάκα αναφέρεται ως Σταγοί, όνομα που διατηρείται και σήμερα ως Μητροπολιτικός τίτλος. Η πόλη ελευθερώθηκε από τον Τουρκικό ζυγό στις 27 Αυγούστου 1881. Κατά τον Μακεδονικό αγώνα η πόλη ήταν ορμητήριο των Ελλήνων αγωνιστών.
Ιστορία Μετεώρων
Σύμφωνα με την θεωρία του Γερμανού γεωλόγου Φίλιπσον, που επισκέφτηκε την Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα, η δημιουργία αυτών των τεράστιων ογκολίθων οφείλεται σ΄ ένα δελτοειδή κώνο από ποταμίσιους ογκόλιθους και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια χύνονταν σε θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη Θεσσαλία.
Τα Μετέωρα αποτελούν, μετά το Άγιο ΄Ορος, το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι σήμερα μοναστικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο. Από τις ιστορικές μαρτυρίες συμπεραίνουμε ότι οι μονές των Μετεώρων ήταν στο σύνολό τους τριάντα. Από τις τριάντα αυτές μονές οι έξι λειτουργούν έως σήμερα και δέχονται πλήθος προσκυνητών. Υπάρχουν όμως και πολλά μικρότερα μοναστήρια εγκαταλελειμμένα. Τα περισσότερα από αυτά είχαν ιδρυθεί στον 14ο αι. Η ονομασία Μετέωρα είναι νεότερη και δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς. Το όνομά τους το οφείλουν στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, κτήτορα της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο), ο οποίος ονόμασε έτσι τον «πλατύ λίθο›, στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στη Θεσσαλία (1393-1881) τα μετεωρίτικα μοναστήρια λειτούργησαν ως τόποι ελπίδας. Στις αρχές του 19ου αι. τα στρατεύματα του Αλή-Πασά, επέφεραν καταστροφές και λεηλασίες σε πολλά από αυτά. Τα έξι επισκέψιμα μοναστήρια των Μετεώρων, είναι σήμερα αναστηλωμένα και με συντηρημένο στο μεγαλύτερο μέρος τους τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο. Το 1989 η Unesco ενέγραψε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και φυσικό αγαθό.
Μουσεία:
Τα μοναστήρια διαθέτουν βυζαντινά και ιστορικά εκθέματα
Αρχαιολογικοί χώροι:

Α. Φρούριο στη πόλη Τρικάλων
Προτεινόμενα ξενοδοχεία:
Επικοινωνία με MOEL Travel and Conferences: 2106203614
Παραδοσιακά εδέσματα
Στη Καλαμπάκα θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες στις οποίες θα απολαύσετε ντόπια κρέατα όπως χοιρινό και πρόβειο κεμπάπ, καθώς και ποταμίσια ψάρια από τους κοντινούς ποταμούς, ντόπιο κρασί και τσίπουρο. Άλλα παραδοσιακά προϊόντα είναι ο τραχανάς και οι χυλοπίτες
Προτάσεις
Μόλις 15 λεπτά από την Καλαμπάκα, βρίσκονται τα Τρίκαλα με κύριο χαρακτηριστικό το ποτάμι που διασχίζει την Πόλη. Επίσης κοντινά χωριά είναι η Ελάτη και το Περτούλι στο οποίο οι λάτρεις του σκι θα απολαύσουν, τη χειμερινή περίοδο, το χιονοδρομικό κέντρο. Ο ποταμός Αχελώος προσφέρεται επίσης για κανό και για καγιάκ. Ενώ λίγο έξω από την Ελάτη υπάρχει το αναρριχητικό πεδίο του Κόκκινου Βράχου.
1
2


3
4


1.Τρίκαλα
2. Ελάτη
3. Περτούλι
4. Ποταμός Αχελώος
Συνεδριακά Κέντρα
Τηλ. Επικοινωνίας: Moel Travel and Conferences 2106203614