Πολιτισμός

Ιστορία

Η Κως είναι ένα πλούσιο σε ιστορικά μνημεία νησί και παρουσιάζει αξιόλογο αρχαιολογικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Το νησί κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς χρόνους. Αποικίστηκε αρχικά από τους Κάρες και στους ιστορικούς χρόνους δέχτηκε Δωριείς από την Αργολίδα.
Τον 7ο-6ο αι. π.Χ., η Κως μαζί με τις πόλεις Κνίδου, Αλικαρνασσού, Ιάλυσο, Κάμειρο και Λίνδο, αποτέλεσε τη Δωρική εξάπολη. Το 500 π.Χ. κατακτήθηκε από τους Πέρσες, από τους οποίους ελευθερώθηκε το 479 π.Χ. και έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τον 4ο αι. π.Χ. κυρίως ύστερα από την εγκαθίδρυση της νέας πόλης της Κω (366 π.Χ.) στην Β.Α. ακτή του νησιού, στη θέση της σημερινής πρωτεύουσας. Στην Κω γεννήθηκε ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης (460-357 π.Χ.), μετά το θάνατου του οποίου καθιερώθηκε στο νησί το Ασκληπιείο. Κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο το 366 π.Χ.. Στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το νησί παρήκμασε, αλλά γνώρισε νέα ακμή στους Βυζαντινούς χρόνους. Λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς (11ο αι. μ.Χ.), πέρασε στους Γενοβέζους, τους Ενετούς και το 1315 στους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Το 1522 κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς ενώ το 1912 περιήλθε στους Ιταλούς. Στις 3 Οκτωβρίου 1943 κατελήφθη από Γερμανικά στρατεύματα και στις 9 Μαϊου 1943 πέρασε στα χέρια των Άγγλων. Στις 7 Μαρτίου 1948 πραγματοποιήθηκε η ενσωμάτωση του νησιού με την Ελλάδα. Στη Κω υπάρχουν ακόμα ερείπια της αρχαίας πόλης μαζί με τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά οικοδομήματα κοντά στο λιμάνι. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν τμήματα της Αρχαίας Αγοράς (4ου - 3ου αι. π.Χ.), η Μεγάλη Στοά (Καμάρα του Φόρου) και άλλες μικρότερες στοές με ιερά αφιερωμένα στο Διόνυσο, την Αφροδίτη και τον Ηρακλή. Στο εσωτερικό της πόλης το Ωδείο (3ου αι. π.Χ.) καλά διατηρημένο με 12 κερκίδες και θολωτές στοές, η Κάζα Ρομάνα αναστηλωμένο ρωμαϊκό αρχοντικό με θαυμάσια μωσαϊκά. Επίσης το Ξυστό (μέρος του Γυμναστηρίου)(2ου αι. π.Χ.) με δεκαέξι αναστηλωμένες κολώνες από τις εβδομήντα που το αποτελούσαν συνολικά, τα δύο κτίρια που στέγαζαν τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά λουτρά και ένα μέρος του Ρωμαϊκού δρόμου με μάρμαρα, μωσαϊκά και ψηφιδωτά.

   

 

 

Μουσεία

 

Α. Αρχαιολογικό μουσείο:
     Τηλ. Επικοινωνίας: 22420 28326

 

Προτεινόμενα ξενοδοχεία

Τηλ. Επικοινωνίας: Moel Travel and Conferences  2106203614

 

Παραδοσιακά εδέσματα

Η Κως φημίζεται για τον τοπικό μπακλαβά και το γλυκό ντοματάκι της.
Το τυρί της πόσας είναι τοπική συνταγή, κατσικίσιο τυρί φυλαγμένο σε κόκκινο κρασί.

 

Προτάσεις

Ταξιδεύοντας στη Κω πρέπει να επισκεφθείτε το κάστρο των ιπποτών, το Ασκληπιείο, τον πλάτανο του Ιπποκράτη. Η Κως είναι το ιδανικό ορμητήριο για ταξιδάκια στη γειτονική Κάλυμνο, την Ψέριμο και την πανέμορφη Νίσυρο.

1   2

3  4

5   6

 1. Κάστρο Ιπποτών
 2. Ασκληπιείο
 3. Πλάτανος Ιπποκράτη
 4. Κάλυμνος
 5. Ψέριμος
 6. Νίσυρος
 

Συνεδριακά κέντρα

Τηλ. Επικοινωνίας: Moel Travel and Conferences  2106203614