Πολιτισμός

Ιστορία
 
Θεμελιωτής του Ναυπλίου (=ναυτική πόλη) φέρεται ο ομώνυμος μυθικός ήρωας, πατέρας του Παλαμήδη. Το Ναύπλιο έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλες τις φάσεις της Ελληνικής Ιστορίας, από τα μυθικά χρόνια έως σήμερα.
Ιδιαίτερα στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αναδείχθηκε πανελλήνιο κέντρο και διετέλεσε πρωτεύουσα της αναγεννωμένης Ελλάδος. Κατά τη Μυκηναϊκή εποχή, η πόλη υπήρξε ισχυρό ναυτικό κράτος με τείχος στο βράχο της Ακροναυπλίας, που αργότερα παρήκμασε και εγκαταλείφθηκε. Στη διάρκεια του Μεσαίωνα γνώρισε την κυριαρχία των Βυζαντινών, των Ενετών και των Φράγκων. Οι πρώτοι έχτισαν τα νεότερα τείχη της Ακροναυπλίας πάνω στα ίχνη της "Κυκλώπειας" οχύρωσης, ενώ στους δυτικούς οφείλεται η ολοκλήρωση των έργων και η προσθήκη των κάστρων στο Παλαμήδι και το Μπούρτζι. Η πόλη, με τα ισχυρά βενετσιάνικα φρούρια και την αρχοντική της παράδοση, υπήρξε επί μακρόν η καρδιά του Ελληνισμού. Ολόκληρο σχεδόν το 18ο αιώνα, η πόλη έζησε υπό οθωμανική κυριαρχία. Στις 29 Νοεμβρίου 1822 ο Στάικος Σταίκόπουλος απελευθέρωσε το Ναύπλιο από τους Τούρκους, καταλαμβάνοντας τα οχυρά και στις 3 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους οι Τούρκοι την παρέδωσαν στον Θόδωρο Κολοκοτρώνη.
 
           
 
 
 
 
Ιστορία Μυκηνών
 
Οι «Πολύχρυσες Μυκήνες», το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του, είναι το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα. Το όνομά τους έχει δοθεί σε έναν από τους λαμπρότερους πολιτισμούς της ελληνικής προϊστορίας, το μυκηναϊκό, και οι μύθοι που συνδέονται με την ιστορία τους διαπέρασαν τους αιώνες με τα ομηρικά έπη και τις μεγάλες τραγωδίες της κλασικής εποχής, ενώ ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν παγκοσμίως την πνευματική δημιουργία και την τέχνη.
Οι Μυκήνες ιδρύθηκαν ανάμεσα σε δύο ψηλούς κωνικούς λόφους, τον Προφήτη Ηλία (805 μ.) και τη Σάρα (660 μ.), πάνω σε χαμηλό ύψωμα που δέσποζε στην αργολική πεδιάδα και είχε τον έλεγχο των οδικών και θαλάσσιων επικοινωνιών. Η παλαιότερη ανθρώπινη δραστηριότητα στο χώρο τεκμηριώνεται από ελάχιστα κατάλοιπα λόγω των μεταγενέστερων οικοδομικών φάσεων και χρονολογείται στην 7η χιλιετία π.Χ., κατά τη νεολιθική εποχή. Η κατοίκηση ήταν συνεχής έως και τους ιστορικούς χρόνους. Τα μνημεία που έχουν βρεθεί είναι ο θολωτός τάφος του Ατρέως, η υπόγεια δεξαμενή, το θρησκευτικό κέντρο των Μυκηνών, τα κυκλώπεια τείχη, η πύλη των Λεόντων, ο ταφικός κύκλος Β΄ και η συνοικία του Λαδέμπορου. Σήμερα στη θέση αυτή υπάρχει το μικρό χωριό Μυκήνες (Χαρβάτι επί τουρκοκρατίας) και τα ερείπια της Ακρόπολης, που θυμίζουν πάντα τις μακρινές και ένδοξες εποχές.
 

   

 

 
 
Μουσεία στην περιοχή
 

 

Α. Αρχαιολογικό μουσείο Μυκηνών
     Τηλ. Επικοινωνίας: 27510 76585

 

Β. Αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου
     Τηλ: Επικοινωνίας: 27520 27502

 

Γ. Πολεμικό μουσείο Ναυπλίου
    Τηλ. Επικοινωνίας: 27520 25591

 

Δ. Λαογραφικό μουσείο Ναυπλίου:
    Τηλ. Επικοινωνίας: 27520 28379, 28947
 
   
 
 
Προτεινόμενα ξενοδοχεία
 
Τηλ. Επικοινωνίας: Moel Travel and Conferences 2106203614
 
Παραδοσιακά εδέσματα
 
Στο Ναύλιο υπάρχουν πολλά εστιατόρια με θέα τη θάλασσα και το Μπούρτζι, καθώς επίσης και παραδοσιακά ταβερνάκια στους γραφικούς δρόμους της πόλης.
 
 
Προτάσεις
 
Ο επισκέπτης της περιοχής, σίγουρα πρέπει να επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως τις Μυκήνες, το Αρχαίο Ηραίο καθώς και το Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.
 
1   2
 
1. Αρχαίο Ηραίο
2. Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου
 
Συνεδριακά Κέντρα
 
Τηλ. Επικοινωνίας: Moel Travel and Conferences 2106203614