Πολιτισμός

Ιστορία Σαντορίνης

Η ύπαρξη των  αρχαιολογικών ευρημάτων στο Ακρωτήρι, , καταδεικνύουν ότι πριν από την έκρηξη, υπήρξε μια αναπτυγμένη και πιθανώς ολιγαρχική ζωή στη Σαντορίνη, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την ανθρώπινη παρουσία στο νησί πριν από την εποχή του χαλκού.
Στο μεταξύ, η μεγάλη ανασκαφή του Ακρωτηρίου πιστοποιεί ότι και στην επόμενη περίοδο, στα μέσα της Κυκλαδικής (2000 – 1550 π.Χ), η ανθρώπινη δραστηριότητα στο νησί δεν σταμάτησε αφού στα μέσα και στα τέλη της εποχής του χαλκού (20ος – 17ος αιώνας π.Χ) επεκτάθηκε και αναπτύχθηκε βαθμιαία σε ένα εκ των σημαντικότερων αστικών κέντρων και λιμανιών. Ακόμα, τα διάφορα εισαγόμενα αντικείμενα, που βρέθηκαν στα κτίρια μαρτυρούν το ευρύ δίκτυο των εξωτερικών του σχέσεων. Μάλιστα, το Ακρωτήρι ήταν σε επαφή με την Κρήτη, ενώ επικοινωνούσε με την ελληνική ηπειρωτική χώρα, τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, τη Συρία και την Αίγυπτο.Κατά τη διάρκεια της 2ης χιλιετίας π.Χ πραγματοποιείται στη Σαντορίνη έκρηξη ηφαιστείου παρασύροντας στο βυθό ένα ολόκληρο νησί μαζί με τον πολιτισμό και τις αξίες των ανθρώπων του.Οι αναφορές που γίνονται από τον Ηρόδοτο στην πρόωρη ιστορία, αναφέρουν πως το νησί ονομαζόταν Στρογγύλη, λόγω της κυκλικής μορφής του. Γύρω στο 1300 π.Χ, Οι Φοίνικες εγκαταστάθηκαν για τις επόμενες πέντε γενεές στη Θήρα, έχοντας ηγέτη τους τον Κάδμο. Αργότερα, το νησί έγινε αποικία των Σπαρτιατών και εξαιτίας του αρχηγού τους του Θήρα, ο οποίος ήταν γιος του Αφτεσίονα, πήρε την ονομασία Θήρα. Μετέπειτα, κατά τον ένατο αιώνα π.Χ η Θήρα γίνεται ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς που γεφύρωνε την Ανατολή με τη Δύση. Μάλιστα, στα τέλη του έβδομου και στις αρχές του όγδοου αιώνα π.Χ εισήχθη στη Θήρα, την Κρήτη και τη Μήλο το Φοινικικό αλφάβητο κι έτσι δημιουργήθηκε η ελληνική γλώσσα. κατά τα βυζαντινή έτη η Θήρα δεν είχε ούτε πολιτική, ούτε στρατιωτική σημασία. Όμως, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως ο Αλέξιος ο Κομνηνός (1081 – 1118 μ.Χ) ίδρυσε το ναό της Παναγίας επισκοπής στη Γωνιά, πιθανότατα ως καθολικό μοναστήρι. Στο μεταξύ, από τα βυζαντινά ακόμα χρόνια, το μεγαλύτερο πρόβλημα των νησιών του Αιγαίου ήταν οι πειρατές, οι οποίοι ανενόχλητοι καταλάμβαναν τις ακτές, επιβάλλοντας φόρους και λεηλατώντας. Εξαιτίας αυτού του προβλήματος οι κάτοικοι του νησιού για να προστατευτούν από τους εισβολείς δημιουργήσει τα χωριά τους "Καστέλια" (κάστρα), στα οποία προσέφευγαν μέχρι και οι δουλοπάροικοι, όταν δίνονταν το σήμα συναγερμού. Από τα χρόνια των Φράγκων αναφέρεται στο νησί η ύπαρξη πέντε τέτοιων κάστρων. Έπειτα από την πτώση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους της Τέταρτης Σταυροφορίας (1204)και τη δημιουργία της Λατινικής Αυτοκρατορίας του Βοσπορου, ο Δάνδολος παραχώρησε τα νησιά στον ανηψιό του, Mark Sanoudo. Έτσι, δημιουργήθηκε το Δουκάτο της Νάξου ή Αρχιπέλαγος. Η Θήρα έγινε ο θρόνος για έναν από τις τέσσερις Λατινικές Επισκοπές του Δουκάτου και μαζί με την Θηρασιά, χορηγήθηκε ως βαρωνεία στον Iakov Varotsi. Εώς το 1296, το νησί βρισκόταν υπό τη διοίκηση πέντε γενεών της οικογένειας Varotsi, η οποία χρησιμοπιούσε τον πομπώδη τίτλο "Δεσποτάτο των νήσων Σαντορίνης και Θηρασίας". Κατά τα χρόνια της Φραγκοκρατίας (1207-1579), η Σαντορίνη ακολούθησε τη μοίρα και την ιστορία των εναπομείναντων νήσων του Δουκάτου της Νάξου.

  

Μουσεία

 

Α. Προϊστορικό μουσείο Σαντορίνης:
     Τηλ. Επικοινωνίας: 22860 23217

 

Β. Μουσείο Οίνου:
     Τηλ. Επικοινωνίας: 22860  31322

 

Γ. Αρχαιολογικό μουσείο Σαντορίνης:
    Τηλ. Επικοινωνίας: 22860 22217

 

Δ. Λαογραφικό μουσείο Σαντορίνης:
    Τηλ. Επικοινωνίας: 22860 22792

 

Ε. Ναυτικό μουσείο Σαντορίνης:
    Τηλ. Επικοινωνίας: 22860 71156

 

       

      

Προτεινόμενα Ξενοδοχεία  

Επικοινωνία με Moel Travel and Conferences: 2106203614

 

Παραδοσιακά εδέσματα

Στη Σαντορίνη θα βρείτε τοπικά φαγητά όπως φάβα και γλυκά όπως τα μελιτίνια.

 

Προτάσεις

Στη Σαντορίνη θα βρείτε πολλά μονοπάτια και καλντερίμια, πολλά από τα οποία έχουν αρχίσει να συντηρούνται για να κρατήσουν την παραδοσιακή τους εμφάνιση. Στρωμένα με τις ηφαιστειακές πέτρες του νησιού, σχηματίζουν το γνωστό μας φιδωτό σχήμα, για να εξουδετερώνουν τους θυελλώδεις ανέμους και χάνονται προς κάθε κατεύθυνση που θα θελήσει να ακολουθήσει ο περιπατητής. Επίσης, οι επισκέπτες του νησιού θα επισκεφθούν , πέρα από τις παραλίες και τα μουσεία, το χώρο του ηφαιστείου.

1   2

 1. Καλντέρα
 2. Ηφαίστειο

 

Συνεδριακά κέντρα

Τηλ. Επικοινωνίας: Moel Travel and Conferences  2106203614