Πολιτισμός
 
Ιστορία
Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη μακρά ιστορική της πορεία βρέθηκε υπό την κατοχή διάφορων λαών και απετέλεσε τόπο πολιτισμικής σύγκλισης πολλών εθνοτήτων.
Η ίδρυσή της συμπίπτει με την αρχή της ελληνιστικής εποχής, την ανάληψη δηλαδή της οικουμενικής αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τους επιγόνους του και την κυριαρχία του ελληνικού πολιτισμού στο μεγαλύτερο τμήμα του γνωστού, για τον τότε δυτικό άνθρωπο, κόσμου. Ο κληρονόμος του βασιλείου της Μακεδονίας και σύζυγος της ετεροθαλούς αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κάσσανδρος, ίδρυσε την πόλη. Τον 2ο π.Χ. αιώνα πέρασε στη ρωμαϊκή κυριαρχία, όπως και ο υπόλοιπος ελλαδικός και μικρασιατικός ελληνιστικός χώρος, και απετέλεσε αρχικά μία από τις τέσσερις έδρες διοίκησης των επαρχιών της Μακεδονίας, ενώ αργότερα έγινε πρωτεύουσα ολόκληρου του ρωμαϊκού θέματος της Μακεδονίας. Στην απαρχή της μετάβασης από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία της Ανατολής με τη μεταφορά της πρωτεύουσας από το Μεγάλο Κωνσταντίνο ανατολικά, υπήρξε, εξαιτίας της σημαίνουσας στρατηγικής της θέσης, μια από τις υποψήφιες πόλεις, οι οποίες προτάθηκαν ως αντικαταστάτριες της Ρώμης. Παρ’ ότι, όμως, προτιμήθηκε το Βυζάντιο ως νέα πρωτεύουσα, η Θεσσαλονίκη είχε τον πολιτικό και πολιτισμικό ρόλο της συμβασιλεύουσας πόλης. Η οθωμανική προέλαση στη χερσόνησο του Αίμου εφόρευσε και τη Θεσσαλονίκη το 1432 στο Βασίλειο των Οσμανλιδών, όπου παρέμεινε για πέντε περίπου αιώνες. ειδικότερα από τα μέσα του 19ου αιώνα, υπήρξε το πλέον κοσμοπολίτικο αστικοποιούμενο κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο σημαντικότερος πόλος πολιτικών κινήσεων και κινημάτων. Η ένταξή της στον κορμό του εθνικού ελληνικού κράτους το 1912 με τη συνακόλουθη μετακίνηση του μουσουλμανικού πληθυσμού αλλά και τον ερχομό, μία δεκαετία αργότερα, των χριστιανικών προσφυγικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας συνέτειναν στην αλλαγή της πληθυσμιακής υφής της πόλης μετατρέποντάς τη σε μια αστική πολιτεία με κυριαρχία του ελληνικού στοιχείου και όλες τις ιδιομορφίες του ελλαδικού αστικού τύπου. Η αρχιτεκτονική και πολεοδομική της αλλαγή επιταχύνθηκε από τη Μεγάλη Πυρκαγιά του 1917 και τις προσπάθειες της νέας ελληνικής διοίκησης για εξελληνισμό του αρχιτεκτονικού ύφους της με την καταστροφή των μουσουλμανικών μνημείων. Τα τελευταία γεγονότα που σχετίζονται με την πληθυσμιακή αλλαγή της πόλης είναι η εξολόθρευση της ακμαίας εβραϊκής κοινότητας από τα ναζιστικά στρατεύματα την περίοδο της τριπλής κατοχής και το κύμα εσωτερικής μετανάστευσης προς τα αστικά κέντρα που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50.
 
   
 
 
Μουσεία

 

Α. Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης
    Τηλ. Επικοινωνίας: 2310 830538

 

Β. Μουσείο Ατατούρκ
    Τηλ. Επικοινωνίας: 2310 248452

 

Γ. Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού Θεσσαλονίκης
    Τηλ. Επικοινωνίας: 2313 306400

 

Δ. Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης
      Τηλ. Επικοινωνίας: 2310 889840

 

Ε. Μακεδονικό μουσείο σύγχρονης τέχνης
     Τηλ. Επικοινωνίας: 2310 240002

 

ΣΤ.Ολυμπιακό μουσείο Θεσσαλονίκης
     Τηλ. Επικοινωνία: 2310 968531

 

Ζ. Πολεμικό μουσείο Θεσσαλονίκης
     Τηλ. Επικοινωνίας: 2310 249803
 
           
 

 

Αρχαιολογικοί χώροι

 

Α. Αρχαία αγορά Θεσσαλονίκης

 

Β. Αρχαιολογικός χώρος οικισμού Δήμου Λαχανά

 

 
Προτεινόμενα Ξενοδοχεία
Επικοινωνία με Moel Travel and Conferences: 2106203614
 
 
Παραδοσιακά εδέσματα
Στη πόλη της Θεσσαλονίκης ο επισκέπτης θα απολαύσει τοπικά φαγητά όπως πίτες, κεμπάπ και πολλούς μεζέδες σε πολλά μεζεδοπωλεία. Επίσης τοπικά γλυκά όπως μπουγάτσες και τρίγωνα πανοράματος.
 
 
Προτάσεις
Εντός της πόλης αξίζει μπορεί της κανείς να κάνει βόλτα με τα πόδια ή με ποδήλατο στον παραθαλάσσιο δρόμο περνώντας έξω από τον Λευκό Πύργο, να περπατήσει στα στενά της παλιάς πόλης και του κάστρου, ενώ το βράδυ έχει πολλές επιλογές διασκέδασης.
Σε απόσταση 70-100 χλμ έξω από την Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο νομός Χαλκιδικής, ο οποίος συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Η Χαλκιδική αποτελείται από πολλά παραθαλάσσια χωριά. Επίσης στο Νομό Χαλκιδικής βρίσκεται το Άγιον Όρος.
 
1   2
3   4
 
 1.Θερμαϊκός κόλπος
 2. Κάστρο Θεσσαλονίκης
 3. Χαλκιδική
 4. Άγιο Όρος
 
Συνεδριακά Κέντρα
Τηλ. Επικοινωνίας: Moel Travel and Conferences  2106203614