Πολιστισμός

Ιστορία της Τήνου

Υπάρχουν 2 εκδοχές για το όνομα της Τήνου. Η πρώτη ,ότι πήρε το όνομα της απο τον πρώτο οικιστή του νησιού και η δεύτερη την θέλει να προέρχεται απο τη φοινικική λέξη "TANNOTH" , η οποία σημαίνει φίδι. Στην αρχαιότητα ήταν επίσης γνωστή στους Έλληνες με το όνομα Οφιούσα , λόγω της πληθώρας φιδιών καθώς και Υδρούσα , λόγω των πολλών νερών που είχε.
 
Ίχνη πρώτης εγκατάστασης, που βρέθηκαν στις νοτιοδυτικές ακτές της Τήνου, σε παρακείμενη περιοχή της Καρδιανής, ανήκουν στη νεολιθική και πρωτοκλαδική εποχή. Το 776 π.Χ. η Τήνος βρίσκεται υπό την επικράτεια των Ερετριέων και το 650 π.Χ. πέρασε στη κηδεμονία των Αθηναίων. Στη συνέχεια η Τήνος αποτέλεσε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Αργότερα η Τήνος υπάχθηκε στη ρωμαϊκή επαρχία της Ασίας και κατά τον 1ο αιώνα υπέφερε από τις συγκρούσεις των Ρωμαίων με το βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη αφενός και από τους πειρατές αφετέρου. Τότε καταστράφηκαν και πολλά αγάλματα στο ιερό του Ποσειδώνα. Την εποχή των Βυζαντινών δέχθηκε επιδρομές και λεηλατήθηκε απο Άραβες και Σαρακηνούς. Οι νησιώτες είχαν πολλά προβλήματα την εποχη εποχή αυτή .Ενα μέρος του πληθυσμού μετανάστευσε σε ασφαλέστερους προορισμούς .Αποτέλεσμα αυτών ήταν η παρακμή.
Το 1204 η Τήνος πώληθηκε στους αδερφούς Ανδρέα και Ιερεμία Ghisi , βενετούς ευγενείς. Απο το 1418 εως το 1429 ενοικιάσθηκε στον Ορδελάφο Φαλέδρο με ετήσια πληρωμή 1.000 υπέρπυρα. Οι τήνιοι δεν ήταν ευχαριστημένοι απο τον τρόπο που ασκούσε τα καθηκοντά του και υπέβαλαν σχετικό αίτημα στη Βενετία.
Το 1537 κατακτήθηκε αμαχητί απο τον Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα αλλά τάχυστα επαναστάτησαν και ζήτησαν βοήθεια απο την Βενετία. Ο Μπαρμπαρόσα επέστρεψε το ίδιο έτος με σκοπό να την επανακαταλάβει. Έστειλε έναν απέσταλμένο στο κάστρο όπου είχαν καταφύγει οι νησιώτες ζητώντας τους να παραδωθούν και ως απάντηση το έριξαν στο γκρεμό. Στη μάχη που ακολούθησε ηττήθηκε.
Τη περίοδο της τουρκοκρατίας σταδιακά ένα μεγάλο μέρος είτε μεταναστεύει είτε μεταστρέφεται στην ορθοδοξία. Είχαν δωθεί σημαντικά προνόμια , παράδειγμα ο τούρκικος στολος δεν επιτρεπόταν να προσεγγίζει το νησί αλλά να πλέει 12 μίλια μακριά απο τις ακτές ,ακόμη επιτρεπόταν στους κατοίκους να φορούν καπέλο και όχι φέσι κ.τ.λ
Τη διοιήκηση του νησιού ασκούσε ένα είδος γερουσίας με 5 μέλη. Ο φόρος κατ έτος ήταν 33.000 γρόσια ο οποίος με άλλους έκτακτους φόρους έφτανε τις 70.000. Τούρκοι δεν έμεναν μόνιμα στο νησί εκτός απο έναν αγά και τον καδή ο οποίος σπάνια βρισκόταν στο νησί.
Το 1770 έως το 1774 περνά στα χέρια των Ρώσων. Μέχρι το 1821 η τήνος ήταν η οικονομική πρωτεύουσα των κυκλάδων με περίπου 30.000 κατοικους. Στο νησί υπήρχαν προξενία και υποπροξενία των χωρών της Γαλλίας, Ρώσιας, Αγγλίας, Δανίας, Ισπανίας.
 
Η επανάσταση άρχισε στο χωριό Πύργος στίς 31 Μαρτίου με το Γεώργιο Παλαμάρη και στη Πόλη της Τήνου στις 20 Απριλίου. Στον αγώνα πήραν μέρος περίπου 5.000 τηνιακοί σε πλοία των Σπετσών, των Ψαρών και της Ύδρας.
 
 
Η Τήνος είναι πολύ γνωστή για την εκκλησία της Παναγίας. Η εκκλησία χτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου μετά το όραμα της Μοναχής Πελαγίας. Η εικόνα θεωρείται θαυματουργή. Η εύρεση της εικόνας το 1823 θεωρήθηκε  θεϊκός οιωνός για την επιτυχία της επανάστασης ενάντια στους Τούρκους. Η ανέγερση του ναού είναι το πρώτο μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο μετά την σύσταση του Ελληνικού κράτους.   

 

   

 

   

 

Μουσεία

 

Α. Αρχαιολογικό Μουσείο
     Τηλ. Επικοινωνίας: 22830 22670

 

Β. Το μουσείο των Τήνιων Καλλιτεχνών
     Τηλ. Επικοινωνίας: 22830 22256

 

     

Γ. Μουσείου Αντω.Σώχου

 

     

Δ. Μουσείο Αρνάδου

 

 

      

 

 

Προτεινόμενα ξενοδοχεία

Επικοινωνία με MOEL Travel: 2106203614

 

 

Παραδοσιακά εδέσματα

 

Ένα τοπικό φαγητό της Τήνου είναι είδος ομελέτα με αγκινάρες και μαραθοτηγανίτες. Επίσης θα βρείτε αμυγδαλωτά καθώς και άλλα πολλά γλυκά.

 

Εναλλακτικές προτάσεις

 
Στο νησί της Τήνου θα βρείτε πολλά χωριά στα οποία βρίσκονται συνολικά 750 εκκλησίες.

 

Συνεδριακός Τουρισμός

 
Τηλ. Επικοινωνίας: Moel Travel and Conferences  2106203614